•  Реклама

  •  Время







  • Спадкування разом з участю іноземного елемента

Спадкування разом з участю іноземного елемента


  1. Підтверджуємо спорідненість для отримання спадщини
  2. Спадщина іноземців після смерті українця

Спадкування разом з участю іноземного елементаСправи стосовно спадкування, пов'язані з іноземним елементом на практиці досить рідко потрапляють у замовлення юридичних фірм. Подібні питання, зазвичай, вирішуються спадкоємцями і лише в складних випадках, які потребують поглибленої експертизи, йдуть в юридичну компанію.

 

Фактично, рішення справ щодо спадкування разом з участю іноземного елемента залежить, зазвичай, від того, в якому саме порядку відбувається спадкування, а саме, за законом або заповітом. При наявності відповідного заповіту оформлення в Україні спадщини іноземними громадянами істотно спрощується, якщо проводити паралелі із спадкуванням за законом. Однак, і в такому випадку, можуть траплятися деякі ускладнення. Наприклад, українські нотаріуси рідко звертаються до закону під назвою «Про міжнародне приватне право» і, до слова, в таких випадках, коли заповіт було складено за кордоном, часом намагаються відшукати підстави відмовити у подальшому оформленні спадкових справ. Наприклад, нотаріуси досить часто шукають закордонний заповіт у нашому реєстрі заповітів і, не відшукавши останнього, в оформленні існуючих спадкових прав відмовляють.

Щоб уникнути незручних ситуацій іноземці-спадкодавці досить часто оформляють відразу кілька заповітів, а саме, один на майно, що базується за кордоном, а інший заповіт - на майно, яке розташоване в Україні. Фактично, заповіт, призначений для України, оформляється у консульській українській установі.Подібний підхід дає можливість вчасно уникнути непотрібних зволікань з боку нотаріальних органів і значно заощадити на грошових витратах, витрачених на проставлення апостиля.

Підтверджуємо спорідненість для отримання спадщини

У тому випадку, якщо ж мова тут йде про спадкування згідно із законом, то в даний момент найбільш поширеною проблемою виступає можливість документально підтвердити родинні зв'язки разом із спадкодавцем і встановити чергу спадкування. Куди більше проблем може виникнути, коли йдеться про спадкування після іноземців, які побували в Україні на дату смерті.

Тут складності обумовлюються тим, що в статті 70 «Про міжнародне приватне право» такого роду спадкування у подібних випадках, яке розташоване в Україні, має відбуватися у повній відповідності до законодавства тієї держави, де спадкодавець проживав останнім часом. У подібних випадках, виникає гостра необхідність додатковим чином встановлювати загальний вміст іноземного права щодо питань спадкування, що, в результаті, робить саму процедуру оформлення спадщини тривалою і дуже витратною. Пам'ятайте, що різними двох-і багатосторонніми конвенціями, що стосуються юрдопомоги і правових відносин затверджуються інші правила, ніж в даний момент передбачає український закон.

 

Наприклад, при вирішенні питання відносно ставки податку, що застосовується при спадкуванні в Україні майна нерезидентами, у тому числі, спадкування податковими резидентами за кордоном, повинен обов'язково враховуватися цілий ряд факторів. До слова, успадковане майно, є, з точки зору українського податкового законодавства, доходом. Але, залежно від деяких обставин Вашої спадкової справи, податкова ставка цілком може відрізнятися. Приміром, наші громадяни, при отриманні ними спадщини за кордоном, будуть зобов'язані уважно задекларувати її в якості доходу. Причому, ставка податку на спадщину, яка була отримана від спадкодавця, який не виступає платником податків в Україні, становитиме п'ятнадцять відсотків від ціни успадкованого майна.

Якщо успадковується майно українського громадянина за кордоном, то ставка податку, в першу чергу, буде залежати, головним чином, від ступеня споріднення із спадкодавцем. Наприклад, громадяни України, які виступають членами сім'ї спадкодавця десятого ступеня споріднення (а саме, чоловік або дружина, родичі найближчі) на практиці, звільняються від оподаткування, тому що ставка податку тут становить нуль відсотків. Особи, які не відносяться до членів сім'ї 1-го ступеня споріднення, сплачують відповідні податки за ставкою п'ять відсотків.Цікавим зараз є той факт, що сам платник податків при подачі ним декларації про дохід у вигляді отримання спадщини, яка отримана за кордоном, самостійним чином подає декларацію. На практиці, часто зустрічаються такі випадки, коли декларацію не подають взагалі або подають разом із зазначенням неповної або занадто заниженої вартості спадщини. Українські органи податкової служби, на практиці, не мають можливості детально перевірити достовірність тієї інформації, яка викладена в подібній декларації або повністю проконтролювати отримання спадщини українськими громадянами за кордоном.

Спадщина іноземців після смерті українця

Коли мова вже йде про спадкування після громадян України іноземцями, ставка оподаткування залежить від того, чи мають подібні іноземці статус українського податкового резидента. Іноземці, які мають статус українського податкового резидента платять додатковий податок на спадщину, яка отримана в Україні за правилами, заздалегідь, встановленим для таких громадян. Наприклад, іноземці, що не володіють статусом податкового резидента повинні заплатити податок за ставкою 30%.

Цікавий той факт, що оподаткування спадщини у вигляді нерухомості відбувається, виходячи з балансової ціни подібної нерухомості (вартість, якої вказується в спеціальній інвентаризаційній документації), а вона, як багатьом відомо, досить часто не збігається з ринковою вартістю. Крім цього, не слід забувати про положення конвенцій, що стосується уникнення подвійного оподаткування, вони здатні дати можливість істотно зменшити в певних випадках розмір податків, які зобов'язані бути оплачені із спадщини.


Вернутся назад



Вам будет интересно:

Адміністративні суди, підсудність справ і податкові казуси

Звернення суб'єкта в тих випадках, які не передбачені Конституцією та законами, ніяк не належить до юрисдикції адмінсудів.

Компенсация в 2013 г. вкладов Сбербанка

Многие вкладчики Сбербанка Украины, как и всего бывшего СССР, с огромным нетерпением ждут, когда же все-таки начнется компенсация вкладов.

Визнання кредитного договору, який забезпечений заставою недійсним

Тобто, він припускав, що накладення на заставне майно арешту за ст. 1057-1 ЦК застосовується до позичальників - юрособам, а також фізичним особам - підприємцям.

Як вступити в спадщину, але при всьому не помилитися

Самою серйозною, найтрагічнішою подією в житті кожного з нас виступає смерть близької нам людини, родича або просто доброго знайомого.


  • Комментарии

  • Новости и Публикации
Когда возможен раздел имущества супругов в Украине

Когда возможен раздел имущества супругов в Украине Ни для кого не будет секретом, что в Украине действует положение, которое регулирует взаимоотношение супругов в материальной составляющей брака.

Раздел нескольких объектов при разделе имущества супругов в суде

Раздел нескольких объектов при разделе имущества супругов в суде Другим способом раздела имущества является присуждение неделимых частей имущества одному из супругов.

Ипотека, раздел супружеского кредита

Ипотека, раздел супружеского кредита Если на момент раздела имущества кредит не погашен, то естественно будет поднят вопрос, о том, кому же платить.

Отступления от принципов равенства при разделе ...

Отступления от принципов равенства при разделе имущественных прав Раздел имущества не поровну - достаточно поширенная практика украинских судов, когда в деле принимает участие знающий свою ...

Правдивые отзывы о юристах

Правдивые отзывы о юристах Отзывы о юридических конторах и отдельных специалистах: юристах, адвокатах не всегда только хорошие, но тем не менее, все ...


  • Голосования






  •  Рекомендации


  • Вопрос к юристу по наследству:



cron
559c09deeff8038dba68d59a70fb5de5