•  Реклама

  •  Время







  • Згода на виїзд дитини за кордон може і не бути

Згода на виїзд дитини за кордон може і не бути


  1. Згода, а також довіреність - різні документи
  2. Як вирішити можливу спірну ситуацію, що виникла на кордоні

Згода на виїзд дитини за кордон може і не бутиПравилами з перетинання державного кордону українськими громадянами, затвердженими постановою КМУ під номером 57 1995 року (із змінами, прийнятими 19.09.2012), було встановлено перелік тих документів, які зобов'язані бути на руках при виїзді дитини за межі нашої країни. Ще раз звертаємо Вашу увагу, для в'їзду в Україну знадобиться мати при собі лише той документ, який буде засвідчувати особистість і цілком підтверджувати українське громадянство. Пункт 7 Правил визначив, що "громадяни здійснюють в'їзд в Україну без обмежень".

 

Таким чином, виїзд громадян, які ще не досягли 16 років, відбувається за згодою їх батьків, а також при них або ж уповноважених ними на те осіб, які досягли 18-ти на момент виїзду з території країни (пункт 3 Правил). Пам'ятайте, що виїзд дітей при одному з батьків або осіб, які уповноважені на цю дію одним з батьків, відбувається за спеціальною нотаріально посвідченою згодою другого з батьків разом із зазначенням у ній (або згоді) держави прямування, а також тимчасового терміну перебування в даній державі, особливо в тому випадку, якщо інший з батьків у пункті пропуску відсутній (п. 4 Правил). Іншими словами, якщо дитина робить виїзд (а не в'їзд!) з України з батьками, то потрібно нотаріальна згода того з батьків, який залишився вдома.

 

Без отримання нотаріально засвідченої згоди іншого з батьків зуміти вивезти дитину до шістнадцяти років з України Ви можете, якщо другий батько - іноземець, що підтверджується окремим записом про батька у свідоцтві про народження дитини. Виїзд з України тих громадян, що не досягли ще 16-ти в супроводі осіб, які уповноважені батьками, відбувається за згодою батьків разом із зазначенням держави прямування, а також тимчасового терміну перебування в даній державі.

 

Згода, а також довіреність - різні документи

Чомусь на практиці так склалося, що згода другого з батьків, нотаріально оформлена, на виїзд такої дитини за кордон називають довіреністю. Але це велика помилка, тому що сама довіреність передбачає часткову тимчасову передачу частини прав на дитину, а от згода - це лише документ, який підтверджує, що другий з батьків ніяк не заперечує проти того, щоб дитина на час покинула територію України.

Якщо присутність згоди батьків - це необхідна умова, без якої виїхати з України разом з дитиною неможливо, то довіреність Вам стане в нагоді в певних ситуаціях, які виникають під час знаходження такої дитини без своїх батьків за кордоном(наприклад, якщо дитина потрапила одного разу до лікарні, а також, для проведення, наприклад, операції потрібна згода батьків). Зазвичай, довіреність видають її бабусям-дідусям, а також тіткам-дядькам, що залишаються з дитиною за кордоном. Важливий факт - наявність у особи на кордоні, у супроводі якої проїде дитина, однієї єдиної довіреності права на вивезення цієї дитини ніяк не дає!

 

Як вирішити можливу спірну ситуацію, що виникла на кордоні

У тому випадку, якщо Ви і Ваша дитина є громадянами нашої країни, а при в'їзді в Україну вимагають від Вас надання окремої нотаріальної згоди або довіреності, то необхідно попередити у ввічливій формі співробітника прикордонної служби стосовно того, що Ви запишите його прізвище, ініціали, а також звання, посаду для подальшого складання скарги до Державної прикордонної служби. Додамо, що жодна інструкція законам суперечити не може.

Як правило, подібне попередження, в основному, спрацьовує, і прикордонники відразу перестають наполягати на подальшому пред'явленні абсолютно непотрібних документів. Однак, у кожному разі, Вас зобов'язані пропустити додому, а по прибуттю, напишіть скаргу на співробітника, що застосував незаконні дії, не залишайте подібні дії безкарними.

 

Щодо провідників, які відносяться до обов'язків особливо завзято, виходячи за рамки власних повноважень, то тут необхідно зазначити, що поки жодним нормативним актом подібним працівникам не було надано право витребувати документи, за винятком проїзного квитка, а також документів на пільги або, наприклад, при безкоштовному провезенні дитини - документів про її вік. У пункті 2.29 Правил з перевезення пасажирів українським залізничним транспортом було встановлено, що пасажир, який з собою везе дитину до чотирнадцяти років, зобов'язаний мати оригінал офіційного документа, який підтверджує вік такої дитини, а також надавати його всім контролюючим особам у період посадки в поїзд, а також, на шляху прямування.

Пасажир при посадці показує провіднику вагону свій проїзний документ. Наприклад, пасажири, які їздять за пільговими або ж безкоштовним проїзним документам, повинні пред'явити, крім самого проїзного документа, документ про право на пільгу. До того ж, п. 7.3 Правил зобов'язує почати посадку провідником пасажирів, перевіряючи наявність проїзних документів, а також їх відповідність безпосередній даті відправлення даного поїзда, номеру поїзда, і вагона, також відповідність ваги та розміру наявної ручної поклажі всім встановленим нормам, а в разі гострої необхідності - проїзні документи, що стосується оплати ручної поклажі, яка перевозиться разом з пасажиром. До того ж, перевіряється наявність свідоцтв на пільговий чи безкоштовний проїзд. Наприклад, при перевищенні провідником повноважень пасажир вимагає з'явитися начальника поїзда разом із книгою скарг. Причому, запис в даній книзі до звільнення такого провідника, природно, ніяк не приведе, але неприємності доставить йому гарантовано.

 

Запам'ятайте, що ні прикордонникам, ні провідникам не було дано право "читати" по-своєму закон, тим більше норми імперативного характеру. У разі, якщо Закон стверджує, що громадяни України у праві на в'їзд в Україну не обмежуються, так це і є.

Тому, зіткнувшись з чиїмось свавіллям, не мовчіть. Чим більше отриманих скарг від громадян направляється до вищестоящих органів, тим меншим буде творитися свавілля на кордоні.


Вернутся назад



Вам будет интересно:

Аборт: право на вибір чи вбивство?

Право на аборт виступає однією з найактуальніших проблем для сучасного суспільства.

Їдемо на відпочинок за кордон - вчимо правила вивезення готівки!

Подібний вивіз валюти достатньо простий, але, водночас, досить ризикований.

Обращение в районный суд

Любой гражданин может подать заявление в районный суд для того, чтобы отстоять свои права


  • Комментарии

  • Новости и Публикации
Когда возможен раздел имущества супругов в Украине

Когда возможен раздел имущества супругов в Украине Ни для кого не будет секретом, что в Украине действует положение, которое регулирует взаимоотношение супругов в материальной составляющей брака.

Раздел нескольких объектов при разделе имущества супругов в суде

Раздел нескольких объектов при разделе имущества супругов в суде Другим способом раздела имущества является присуждение неделимых частей имущества одному из супругов.

Ипотека, раздел супружеского кредита

Ипотека, раздел супружеского кредита Если на момент раздела имущества кредит не погашен, то естественно будет поднят вопрос, о том, кому же платить.

Отступления от принципов равенства при разделе ...

Отступления от принципов равенства при разделе имущественных прав Раздел имущества не поровну - достаточно поширенная практика украинских судов, когда в деле принимает участие знающий свою ...

Правдивые отзывы о юристах

Правдивые отзывы о юристах Отзывы о юридических конторах и отдельных специалистах: юристах, адвокатах не всегда только хорошие, но тем не менее, все ...


  • Голосования






  •  Рекомендации


  • Вопрос к юристу по наследству:



cron
559c09deeff8038dba68d59a70fb5de5