•  Реклама

  •  Время







  • Чи можна працювати з фізичними особами-підприємцями

Чи можна працювати з фізичними особами-підприємцями


  1. При завершенні суб'єктом комерційної діяльності український господарський суд провадження у справі припиняє
  2. Різниця, існуюча між ліквідацією юрособи, а також припиненням ФОП
  3. Кредитор залишається з діркою від бублика

Чи можна працювати з фізичними особами-підприємцямиФактично фізичні особи, а також приватні підприємці ніколи для юридичних осіб не були по-справжньому бажаними контрагентами. Проте напередодні з'явилася ще одна цікава можливість, на базі якої буде краще справу, пов'язану з приватними підприємцями не мати. Справа вся в тому, що фізособи, які є суб'єктами господарської діяльності, можуть тепер на законних підставах уникнути переслідування з боку суду, а ось його контрагент залишиться ні з чим.

При завершенні суб'єктом комерційної діяльності український господарський суд провадження у справі припиняє

Мова піде про п. 6 ст. 80 ГПК, згідно з якою при завершенні суб'єктом комерційної діяльності український господарський суд провадження у справі припиняє. Цікаво, що це положення до травня 2011 передбачало припинення виробництва лише при ліквідації юросіб, а ось так звані «фізики» уникали правосуддя лише у разі смерті. Нагадаємо, що в 2011 Верховна Рада України вирішила внести до статті 80 ГПК країни додаткові зміни, які передбачали при припиненні діяльності безпосереднього суб'єкта підприємництва припинення судового провадження.

Фактично, якщо виходити з вмісту супровідної записки цього законопроекту, в тому числі, з матеріалів безпосереднього обговорення при цьому голосуванні, депутати перед собою мету кардинальної зміни змісту цієї статті щодо ФОП не ставили. Мова тут йшла, головним чином, про уніфікацію існуючої термінології в цілому ряді законів. Однак, під дію даної статті потрапили і всі підприємці, у яких раніше від господарського виробництва реєстрація припинення ними підприємницької діяльності ніяк не рятує.

Різниця, існуюча між ліквідацією юрособи, а також припиненням ФОП

Хочемо відразу пояснити, в чому ж саме полягає принципова різниця, що існує між ліквідацією юрособи, а також припиненням ФОП підприємницької діяльності для їх контрагентів. Сильно не вдаючись у порожні подробиці, ми скажемо, що різниця полягає в термінах. Тобто, ліквідувати підприємця Ви можете протягом одного-двох місяців, одночасно, як остаточна ліквідація даного підприємства, разом із внесенням до держреєстру спеціального запису про припинення ним діяльності, цілком може тривати роками. А ось місяць з невеликим - термін розгляду справи лише в першій інстанції, і то за вдалого збігу всіх обставин.

При переслідуванні боржника-ФОП судовим органом, наприклад, з метою стягнення його «дебіторки», наш ФОП, навіть не моргнувши оком, зможе ініціювати припинення власної підприємницької діяльності, через шість тижнів успішним чином завершує дану процедуру і приходить з клопотанням до суду про припинення такої справи, при цьому, посилаючись на п. 6 ст. 80 нашого ГПК.

Кредитор залишається з діркою від бублика

У підсумку, кредитор залишається з діркою від бублика, тому що в госпсуді виробництво було припинено, до того ж немає підстав звертатися до суду відповідної юрисдикції. Справа вся в тому, що, по суті, поділ підсудності даного спору між ЦПК України і ГПК проводиться на підставі самого предмета таких правовідносин, з яких, власне, і виникла суперечка. По третьому пункту статті 15 ЦПК, суди не розглядають спори у порядку судочинства, розгляд яких здійснюється за правилами іншого судочинства.

Одночасно, суперечки, які виникають при укладенні, а також зміні, розірванні або ж виконанні господарських договорів, які підсудні госпсуду, можливість звернутися з цими суперечками до загального суду цілком виключена. Адже дійсно, зміна з суб'єкта економічної діяльності статусу сторони на звичайну фізособу, не змінює характеру відносин сторін, які склалися у минулому. Фактично вони, як були економічними, такими вони і залишаються.

Ось в результаті і виходить, що якихось формальних приводів для звернення Вами до суду загальної юрисдикції після повного припинення виробництва в суді господарському на базі шостого пункту 80 статті ГПК ніяк немає. Найголовніше, що самі зобов'язання ФОП цілком можуть і не бути припинені, тому що стаття 501 ЦК передбачає це припинення згідно спірного зобов'язання лише після завершення судового розгляду справи. Таким чином, зобов'язання є, є людина, а механізму зажадати виконання, але в примусовому порядку аж ніяк - ні.

 

Першим задумався про цю «не гарну ситуацію» ВГС України, який в грудні 2011 видав окрему постанову Пленуму ВГСУ під номером 18 «Про питання практики щодо застосування ГПК судами першої інстанції», він роз'яснив у пункті 3.1, що громадянин, який втратив статус підприємця на дату безпосередньої подачі позову, ніяк не може бути стороною в господарському суді в судовому процесі. Але якщо така зміна статусу відбулася при розгляді цієї справи господарським судом, то це не тягне жодних наслідків за собою у вигляді зміни підвідомчості цієї справи, так як на момент звернення до госпсуду розгляд його належав до юрисдикції останнього.

Тут ВГСУ, сказавши «А», взагалі не сказав «Б»: конкретно не вказав, що подібне припинення діяльності ТОВ у ході виробництва не тільки не тягне за собою ймовірної зміни підсудності справи (пункт 1 ст. 80 ГПК), але і ніяк не тягне повного припинення виробництва у вже існуючій справі на підставі шостого пункту тієї ж статті, тобто не дав команду судам розглядати справи по суті, навіть, незважаючи на ліквідацію ПП, сторони спору.

 

Підводячи результати, автору не залишається фактично нічого іншого, як порадити керуватися принципом: «вранці гроші, а ввечері стільці», рекомендувати у відносинах, пов'язаних з підприємцями, уважно враховувати, що до тих пір, доки ВГСУ або Верховний Суд нашої країни не скажуть своє останнє слово щодо пункту 6 ст. 80 ГПК і його подальшого застосування до приватних підприємців, кожний судовий розгляд з ТОВ цілком може закінчитися несподівано без якогось логічного завершення. Тобто, по стягненню боргу буде просто нікуди вже апелювати, хіба що, крім совісті Вашого боржника.


Вернутся назад



Вам будет интересно:

Підвищення владою встановленої раніше орендної плати за землю

Земля потрібна всім, але враховуючи сучасні реалії життя, не у всіх можливість отримати землю у власність.

Компенсация в 2013 г. вкладов Сбербанка

Многие вкладчики Сбербанка Украины, как и всего бывшего СССР, с огромным нетерпением ждут, когда же все-таки начнется компенсация вкладов.

Правдивые отзывы о юристах

Отзывы о юридических конторах и отдельных специалистах: юристах, адвокатах не всегда только хорошие, но тем не менее, все равно клиенты обращаются к ним за помощью.

Інвестуємо в житло ЖБК з толком

Зараз на будівельному ринку житлової нерухомості діють багато різноманітних схем для залучення нових грошових коштів з боку інвесторів.


  • Комментарии

  • Новости и Публикации
Когда возможен раздел имущества супругов в Украине

Когда возможен раздел имущества супругов в Украине Ни для кого не будет секретом, что в Украине действует положение, которое регулирует взаимоотношение супругов в материальной составляющей брака.

Раздел нескольких объектов при разделе имущества супругов в суде

Раздел нескольких объектов при разделе имущества супругов в суде Другим способом раздела имущества является присуждение неделимых частей имущества одному из супругов.

Ипотека, раздел супружеского кредита

Ипотека, раздел супружеского кредита Если на момент раздела имущества кредит не погашен, то естественно будет поднят вопрос, о том, кому же платить.

Отступления от принципов равенства при разделе ...

Отступления от принципов равенства при разделе имущественных прав Раздел имущества не поровну - достаточно поширенная практика украинских судов, когда в деле принимает участие знающий свою ...

Правдивые отзывы о юристах

Правдивые отзывы о юристах Отзывы о юридических конторах и отдельных специалистах: юристах, адвокатах не всегда только хорошие, но тем не менее, все ...


  • Голосования






  •  Рекомендации


  • Вопрос к юристу по наследству:



cron
559c09deeff8038dba68d59a70fb5de5