Архивы
+ Август 2020
+ Май 2017
+ Сентябрь 2016
+ Июль 2016
+ Октябрь 2014
+ Май 2014
+ Ноябрь 2013
Реклама
Новые темы на форуме
Поиск блогов

Вирішення земельних суперечок

Постоянная ссылка Катерина Демчук 21 окт 2014, 13:03

У цьому блозі, вважаю за потрібне, поговорити про популярний, но мало відомий українським громадянам, спосіб вирішення земельної суперечки.
Завдяки ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21 травня 1997 року №280/97-ВР, було вирішенно декілька питань стосовно освіти та вибору членів комісії до ради обласної чи районної. Створення спеціальної комісії також необхідно при розвязуванні земельних суперечок. Особа, яка має бажання вирішити земельну суперечку шляхом законодавчої влади, може звернутися до цієї комісії, щоб урегулювати земельні кордони з іншими землекористувачами. Для початку таке прохання розглядається Комісією з питань землекористування, та при необхідності закликається до справи і Комісія архітектури, в залежності від того, яка територія розподілюється між власниками. Під час розгляду справи на засіданнях комісії може бути присутня як сторона, що звернулася, так і інші землекористувачі, що займають суміжні ділянки.
Якщо зібрана Комісія з питань землекористування вирішить, що розподілити земельну ділянку без власника суміжної території – неможливо, то в такому разі запрошують обидві сторони, а сусід має згодитися на підписання Акту. До Акту додається і протокол Комісії. Тільки після цієї процедури можна переходити до оформлення документів на землю в загальному порядку.
Варто зазначити, що система вирішення спірних питань між власниками сусідніх земельних ділянок, не є досконалою. Оскільки згідно з ст.19 Конституції України, не можна змусити людину вчиняти те, що не передбачене системою законодавства. Тобто кожен, хто не згодний з висновками Комісії, має можливість звернутися до суду та відстоювати свої права.

Нагадаю, що згідно ст.158 ЗК України, лише суд має право вирішувати позови землекористувачів щодо володіння та користування земельними ділянками. Суд, як правило, задовільную позов тієх особи, що звернулася, в тому разі, якщо інша особа без всіляких причин ухиляються від узгодження меж. Судова влада захищає права та інтереси громадян, які на законних умовах прагнуть розмежувати свою землю.
1 out of 52 out of 53 out of 54 out of 55 out of 5

1 Comment Просмотрено 27693 раз
Comments

Re: Вирішення земельних суперечок

Постоянная ссылка VSS 26 окт 2014, 11:09

Дійсно, проблема визначення меж земельної ділянки, сьогодні вкрай актуальна, зважаючи на неоднозначну судову практику. Дякуємо за цікавий пост у блозі!
Аватара пользователя
VSS
Руководитель проекта
Руководитель проекта
 
Сообщения: 78
Зарегистрирован: 05 июн 2006, 05:10
Юрист: юрист
cron