USER_AVATAR
Анна
Простой посетитель
Простой посетитель
 
Юрист: юрист
Телефон: 0660620069
Архивы
+ Октябрь 2019
Реклама
Новые темы на форуме
Поиск блогов

Єдиний реєстр боржників України – що це таке і як з нього вийти?

Постоянная ссылка Анна 18 окт 2019, 12:03

На початку 2017 року в Україні запрацював відкритий «Єдиний реєстр боржників України». Оскільки наявність боргів сьогодні провокує неминуче обмеження громадянських прав особи, а сама система э відкритою (тобто будь-хто може подивитися на список) варто розглянути, як працює ця система:

- Як люди чи компанії потрапляють в Єдиний реєстр боржників?
- Які обмеження в правах це викликає?
- Як позбавитися боргів і добитися виключення себе з переліку дебіторів?

Що таке Єдиний реєстр боржників України?

Це складова частка автоматизованої системи виконавчого провадження, що являє собою упорядковану базу інформації про боржників. Мета бази – висвітлення в режимі реального часу відомостей о невиконанні боржниками майнових зобов’язань, і для унеможливлення відчуження майна боржникам.

Хто і яким чином потрапляє в реєстр боржників?

В даному реєстрі перебувають лише ті боржники, по яким органи Державної виконавчої служби, або приватні виконавці, відкрили виконавче впровадження. Сюди входять як дебітори банків чи фінансових установ, так і боржники за періодичними платежами (здебільшого, аліменти). В останньому випадку потрібен факт заборгованості на термін більше трьох місяців. Варто зазначити, що з 6 лютого 2018 року злісні неплатники аліментів включаються в окремий реєстр боржників аліментів, який існує в системі Єдиного реєстру боржників України.

В список дебіторів включають як фізичних, так і юридичних осіб. Проте є один нюанс: ця система працює тільки з 2017 року, а отже в ній можна знайти інформацію про дебіторів, виконавче впровадження стосовно яких були зареєстровані в цій системі з січня 2017 року. Наразі в реєстрі відсутня інформація про «старих» боржників.

В Реєстр не вводиться інформація стосовно наступних категорій дебіторів:

- державні органи та органи місцевого самоврядування;
- дебітори, у яких відсутня заборгованість по виконавчому документу о стягненні періодичних платежів більш ніж три місяці;
- по рішенням не майнового характеру (виключення – рішення, які торкаються побачень з дитиною – їх встановлення або елімінація перешкод, в процесі виконання яких винесена постанова про накладення штрафу на боржника).

Які відомості містяться у Єдиному реєстрі боржників?

В Реєстр включається наступна інформація:

1. В випадку фізичної особи – повне ім’я і дата народження боржника;
2. В випадку юридичної особи – найменування і її ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань;
3. Дані про орган або про посадову особу, яка видала виконавчий документ (назва органу або прізвище, ім’я, по батькові та посада посадової особи);
4. Інформація про орган (найменування) чи приватного виконавця (ім’я), хто відкрив виконавче впровадження і їх контакти (номер телефону, електрона пошта);
5. Номер виконавчого впровадження;
6. Вид стягнення (штрафи, аліменти тощо).

Хто має доступ до списків бази даних боржників України?

Інформація про дебіторів, яка містяться в Єдиному реєстрі боржників є відкритою і перебуває у вільному доступі. Вона розміщується на офіційному сайті Міністерство Юстиції України. Система працює в режимі реального часу.

Інформацію про боржників на веб-сайті Єдиного реєстру можна відшукати за наступними реквізитами:

- прізвище, ім’я, по батькові, дата народження боржника – фізичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
- назва і код юридичної особи в ЄДР.

Отримати доступ до бази боржників України можна за посиланням – Єдиний реєстр боржників України.

Для зручності користувачів, розроблена спеціальна інструкція, ознайомитися з якою можна за посиланням – «Інструкція з користування Єдиним реєстром боржників України».

Які негативні наслідки потрапляння особи до реєстру боржників?

Перебування в Єдиному реєстрі боржників – це не лише удар по діловій репутації. Це – обмеження низки ваших прав, з неминучими негативними правовими наслідками. Зокрема:

1. Ви не зможете продати автомобіль або інший транспортний засіб. Бо якщо інформація про особу міститься у реєстрі боржників, зняття з обліку транспортного засобу не здійснюється. Більше того, якщо боржник звернеться з вимогою провести перереєстрацію чи зняти з обліку транспортний засіб в територіальні органи МВС, то вони зобов’язані не лише відмовити, але і передати в державну виконавчу службу чи приватному виконавцю (в залежності від того, хто в казаний в реєстрі) відомості про дане майно.
2. Нотаріус може відмовити в оформленні угоди. Якщо фігурант Єдиного реєстру боржників звернеться до нотаріуса (або до посадової особи, яка здійснює нотаріальні дії), з проханням провести дії по відчуженню належного йому майна, то йому буде відмовлено.
3. Якщо боржник звернеться для здійснення дій щодо свого майна до державних органів, органів місцевого самоврядування, інших суб'єктів, які здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства, то всі вони повинні не пізніше наступного робочого дня проінформувати про це державну виконавчу службу або приватного виконавця, і надати інформацію про майно, щодо якого звернулася дана особа.
4. При відкритті банківського рахунку фізичною особою, яка включена до Єдиного реєстру боржників, чи при закритті цією особою рахунку, банки зобов’язані в день відкриття або закриття рахунку оповістити про це відповідний орган державної виконавчої служби або приватного виконавця (з тих, що зазначені в реєстрі).
5. Вам можуть відмовити в продажі нерухомості. Якщо ви перебуваєте в Єдиному реєстрі боржників, то державна реєстрація прав на нерухомість і їх обтяження здійснені не будуть.

Зверніть увагу, що під санкції потрапляють усі фігуранти списку боржників, як особи і компанії з великими боргами, так і ті, хто не сплачують аліменти в термін більше трьох місяців. Також майте на увазі про те, що державні чи приватні виконавці обов’язково будуть проінформовані про ваші намагання з перереєстрації автомобіля чи нерухомості.

Що робити, якщо дані про вас містяться в Єдиному реєстрі боржників України?

Перебування в переліку боржників негативно впливає на реалізацію майнових прав, не кажучи вже про ділову репутацію особи. Тому запитання: «Як прибрати запис про себе з реєстру боржників?» – ми часто чуємо від наших клієнтів. Тому розкажемо детальніше, що робити, якщо в Єдиному реєстрі боржників України ви побачили своє прізвище.

Спочатку треба з’ясувати з яких причин ви туди потрапили. Найпоширенішими мотивами цього є наявність великих боргів та несплата аліментів.

Запис з реєстру боржників виключається в наступних випадках:

- Погашення боргу в повному обсязі, скасування рішення суду, постанова іншого органу, яка стала підставою для відкриття виконавчого впровадження або списання боргу. Все це означає завершення виконавчого впровадження згідно статті 39 Закону України «Про виконавче впровадження»;
- Стягувач звернувся з письмовою заявою про повернення виконавчого документа; стягувач відмовився від залишення за собою майна боржника, нереалізованого при виконанні рішення, за відсутності іншого майна, на яке можливо звернути стягнення; в банку-боржнику введена тимчасова адміністрація для покращення його фінансового стану. Все це означає повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини 1-ї статті 37 Закону «Про виконавче провадження». Виключенням є рішення, які не носять майнового характеру;
- встановлено відсутність заборгованості по виконавчому документу про стягування періодичних платежів (аліментів);
- ухвала про початок виконавчого провадження скасована.

Отже, головний фактор, завдяки якому вас приберуть з реєстру – це позбавитися від боргів. Зробити це можна різними шляхами, в тому числі і за допомогою списання боргу.

Мало хто знає, що якщо сума ваших боргів перед банками, іншими фінансовими установами, приватними особами, чи контрагентами перевищує 300 000 гривень, то можливо законними методами добитися списання ваших боргів. Як наслідок – вас виключать з Єдиного реєстру боржників, а ваші майнові права і репутація відразу будуть відновлені. Це підходить як для фізичних так і для юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Щоб отримати експертний висновок про можливість списання боргів залишить заявку ось тут, або подзвоніть за номером
+38 066 020069. Обов’язково скористайтеся цією чудовою можливістю!

Якщо ви є боржником по сплаті аліментів, то в цьому випадку вихід тільки один – сплатити свій борг.

В усіх випадках запис про боржника з Єдиного реєстру виключається автоматично в той же день, коли були встановлені підстави для цього. Коли цього не сталося, то необхідно написати відповідну заяву державному або приватному виконавцю про виключення запису з цієї бази. Якщо виконавець відмовляє, або не діє, то в такому випадку його дії (або бездіяльність) повинно оскаржувати в суді.

Якщо ви потрапили в таку ситуацію, то ми допоможемо захистити ваші права при свавіллі приватного виконавця!

0 Comments Просмотрено 22021 раз
cron